VD och verktygsnörd

Tillbaka

VD och verktygsnörd

Det är inte alla verkställande direktörer som har en egen bilverkstad i anslutning till bostadshuset. Det är förmodligen ännu färre som dessutom tar emot kunder och ägnar sina lördagar och ibland vardagskvällar åt att reparera bilar. KGK:s Johan Regefalk är den vd:n och han blir jublande glad när han får en ny kund till sitt däckhotell.

I ett villaområde i Täby utanför Stockholm bor Johan Regefalk med sin fru Agneta. Det är även här han har sin verkstad. Eller verkstäder, om vi ska vara noggranna. Han har nämligen köpt loss grannhuset, en gång i tiden hemvist för det kända – eller ökända beroende på vem du frågar – Morsans raggarfik. I källaren har Johan påbörjat en gummiverkstad. På övervåningen har han bland annat en samling med bilsäten som förr eller senare ska in i någon av hans åtta stycken 80-tals BMW. Om du frågar kan han tala om var han köpt varje stol, av vem, och vad de kostade. Men i dag är vi i hans otroligt välskötta bilverkstad, nyss utrustad med en svetshörna.

Skulle du säga att du är en verktygsnörd?

Ja, absolut. Av värsta sorten! Jag köper alla verktyg jag tycker är spännande, även om det får finnas någon måtta. Men kommer det ett verktyg som sparar tid och ger högre kvalitet, då tror jag att alla som meckar med bilar älskar sådant.

Vi har bett dig välja ditt favoritverktyg. Vad har du valt och varför?

Jag har valt en induktionsvärmare från Car-O-Liner. Den är ett litet underverk som värmer utan öppen låga. Den värmer säkrare och du skadar inte det som sitter runt omkring. Den spar tid, den spar pengar och gör jobbet roligare. Helt plötsligt är det kul att ta bort till exempel en bromsslang eller lossa en luftnippel på ett bromsok. Att få bort en rostig bult går lätt som en dans.

Det är en ganska dyr apparat.

Det är en investering, om jag får rätta dig. Jag spanade i två-tre år innan jag slog till. Det finns billigare än den här, men jag tror ju på kvalitet och den här kommer hålla länge. Då är det egentligen inte alls dyrt. Har man väl börjat använda en induktionsvärmare, då är det svårt att vara utan. Jag känner till verkstäder som varit tveksamma till att investera i en induktionsvärmare. Nu klarar de sig inte utan sin värmare ens om den ska in på service. Då vill de ha ett låneexemplar under tiden!

Johan Regefalk i sin verkstad.

Hur kommer det sig att du som Vd fortfarande meckar i verkstaden?

För att det är roligt. Jag har alltid varit intresserad av att mecka och började med mopeder. Sedan är det faktiskt en jättestor fördel i min yrkesroll. Jag handlar av vår lokala Autoexpertenbutik i Täby och får regelbundet se att hela vår leveranskedja fungerar. Jag använder samma DMS-system som våra verkstäder och samma ehandelskatalog. Många andra spelar golf eller något annat trevligt på fritiden men jag väljer hellre att vara i min verkstad. De som känner mig vet att jag har svårt att sitta still och som vd sitter man på massor av möten. Då är det oerhört skönt att få använda händerna ibland och fokusera helt på att lösa ett tekniskt problem. Det är som mindfulness för mig.

Du sa att du väntade två-tre år på att slå till på den här induktionsvärmaren. Vad sitter du och drömmer om att köpa härnäst då?

Jag skulle vilja ha en ultraljudstvätt och en smådelstvätt för att enkelt kunna tvätta delar. Det är roligare att sätta tillbaka rena fina delar. När jag tar mig an ett jobb i verkstaden vill jag göra det helt ″by the book″. Dra med rätt moment, byta de skruvar som ska bytas enligt biltillverkarens anvisningar, och så där. Då känner jag mig nöjd och stolt när bilen rullar ut ur verkstaden.

Om vi besöker dig om två-tre år igen, kommer du ha en ultraljudstvätt då?

Ja, det tror jag. Jag har redan börjat leta trots allt.