Tillbaka

Passionerade IT-hjältar arbetar för återtag av datorutrustning

Förutom deras stora passion och gemensamma intresse för teknologiska innovationer och att lösa tekniska utmaningar är Sara Magnusson och Hilde Nordhagen, båda IT-supporttekniker på KGK, hängivna att se till att datorutrustningen inte bara fungerar bra och håller länge. De har också ambitionen att begagnade datorer och annan IT-utrustning som inte längre kan återanvändas inom företaget går till återtag.

Vid återtag lämnas utrustningen till en samarbetspartner som rekonditionerar hårdvaran och säljer den vidare. Datorutrustningen får inte enbart en andra chans och blir till nytta för andra aktörer utan återtag innebär också ett minskat avfall och en minskad miljöpåverkan. Kablar, tangentbord och möss går inte till återtag utan återanvändas inom företaget så länge som det är möjligt.

– Anledningar till att datorer inte längre är användbara för oss är exempelvis att de inte får säkerhetsuppdateringar eller har fått en skada som är för kostsam att laga, berättar Hilde och Sara.

Exempel på aktörer som köper in begagnad utrustning är skolor och kommuner. Även Autoexperten-butikerna har under flera år köpt rekonditionerade datorer och på så vis bidragit till den cirkulära ekonomin.

Närliggande återtag sparar tonvis med koldioxid

KGK har under flera år bidragit med begagnade datorer till återtag. Under 2023 valde Sara och Hilde en lokal samarbets-partner för återtag för att få kortare transportsträckor och lägre fraktkostnader. Under 2023 skickades 98 datorer från KGK på återtag och sparade därmed 13 047 kg CO2e, vilket motsvarar energin för att driva 1 253 kylskåp i ett år, enligt en beräkningsmodell framtagen av samarbetspartnern och IVL Svenska Miljöinstitutet. KGK:s dotterbolag, Laitis Handels AB, sparade 20 992 kg CO2e, vilket motsvarar produktionen av 75 nya laptops, enligt samma beräkningsmodell.

– När vi har ett antal datorer för återtag kan vi själva lämna dem till vår samarbetspartner, och spara på fraktkostna­derna. Genom att lämna in datorerna innan de tappar för mycket i värde blir vår ersättning högre och datorerna mer attraktiva att sälja vidare. Innan datorerna lämnas till återtag raderar vi hårddisken och all företagsinformation tas bort. Vår samarbetspartner raderar även de all information enligt GDPR–standard, och med Blancco, ett världsledande pro­gram för certifierad dataradering. Vi får ett raderingscertifikat på varje produkt som skickats in, berättar Hilde och Sara.

Datorutrustning som är i sådant skick att det inte lönar sig att rekonditionera och sälja vidare hamnar på en räddningsstation hos samarbetspartnern där användbara komponenter åter­används och resterande återvinns som elavfall.

Supportrundor ger resultat

– För oss sitter det miljömässiga tänket i ryggmärgen. Under våra supportrundor är det ofta som kollegorna ropar på oss och vill att vi ser över kablar och IT-utrustning som inte används längre eller om något kan återanvändas. Detta har resulterat i att vi exempelvis inte behövt införskaffa nya HDMI kablar sedan december 2022. Våra rundor ger verkligen hållbara resultat, säger Sara och Hilde.

Medvetenhet skapar hållbarhet

Sara och Hilde planerar att boka upp kortare tillfällen för att sprida medvetenhet kring hållbar IT bland kollegorna. – Vi vill att våra kollegor ska vara rädda om sina datorer, som om att den är deras egen. Vi arbetar cirkulärt och hållbart och vill inspirera andra avdelningar att göra detsamma. Alla har något de kan spara in på för miljöns skull och vi vill att alla lämnar in IT-utrustning som inte används längre. Var rädd om hård­varan – det tjänar vi på, avslutar Hilde och Sara.