Tillbaka

Njut av julmusten och ha en säker resa

Under den senaste veckan har det i tv och på sociala plattformar pratats om att julmust kan ge utslag i alkomätare och alkolås. Bland annat har programledarna i Tv4 nyhetsmorgon testat i direktsändning, och visat sina positiva resultat. Det som för vissa kan vara en kul grej kan hos andra bli en oro. Är du till exempel yrkeschaufför så kan det naturligtvis kännas förödande att ”blåsa rött”. Så låt oss reda ut begreppen.

Julmust innehåller lite alkohol, precis som punchpraliner, hallonbåtar och jästa livsmedel av olika slag. Men (!) Drägers alkolås detekterar det som munalkohol/kontaminering och larmar alltså inte för berusning.

Kanske tar det några sekunder innan du som har Dräger alkolås i bilen kan starta fordonet, ifall du precis har druckit julmust. Men munalkoholen försvinner snabbt och du kan blåsa igen och köra iväg. På lucia, jul och nyår, precis som alla andra dagar, kan du känna dig trygg med att Dräger inte feldetekterar och registrerar dig falskt för onykterhet.

Du kan alltså inte starta fordonet med munalkohol utan måste genomföra ett nytt ”grönt” utandningsprov, utan munalkohol, för att kunna köra iväg. Med Dräger kan du känna dig trygg med att munalkohol (och kontaminering från exempelvis handsprit eller spolarvätska) aldrig larmar eller dokumenteras som berusning. Det är viktigt för exempelvis förare, HR-avdelningar, arbetsgivare och vagnparksägare. Dräger alkolås är ensamma på världsmarknaden med denna funktion.

Njut av julmusten och ha en säker resa.