Tillbaka

Mångfaldsarbete inkluderar medarbetare och lockar unga

KGK:s mångfaldsarbete syftar till att skapa en arbetsmiljö där människor i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenhet, synsätt eller egenskaper känner sig inkluderade, respekterade samt har samma rättigheter och möjligheter som sina medarbetare. Mångfaldsarbetet avser också att locka fler unga till företaget.

Hos KGK ligger huvudansvaret för det viktiga mångfaldsarbetet på HR-avdelningen.

– Målet är att alla på KGK ska vara en del av och gynnas av mångfaldsarbetet vi driver, säger Ann-Helen som arbetar som HR-chef på KGK. Exempelvis utformas rekryterings-annonserna för att attrahera fler kvinnor till branschen. I slutet av 2023 arbetade drygt 26 procent kvinnor på företaget.

God arbetsmiljö och trygghet skapar lång­siktiga medarbetare

Under 2023 gick alla chefer inom KGK-koncernen i Sverige en arbetsmiljöutbildning som handlade om att värna om arbetsmiljön, förebygga ohälsa och olycksfall. Efter utbild­ningen har chefernas roll varit att implementera kunskapen och erfarenheterna i sin verksamhet. En av cheferna som gick utbildningen är Patrik Enberg, Lagerchef på KGK:s logistikcenter i Enköping. Han berättar att utbildningen har gett bra kunskaper och inspiration att fortsätta arbetet för en god arbetsmiljö.

– Vi är tydliga med att vi har nolltolerans mot mobbing. Alla kan inte älska alla men vi ska respektera varandra. Vi skapar en kultur där alla är välkomna. Exempelvis har vi ett samar­bete med Samhall som kommer varje dag och märker varor eller sätter ihop olika satser. Mixen av människor skapar en mer ödmjuk arbetsplats, vi gör ett bättre jobb, utvecklas och blir bättre, säger Patrik.

På KGK är det många som trivs och har arbetat länge. – I vår medarbetarundersökning kontrollerar vi årligen den arbets­miljö som råder på företaget, där en av frågorna handlar om kränkande särbehandling och mobbing, berättar Ann-Helen.

Åtgärder som ska öka mångfalden

Bransch- och intresseorganisationen Transportföretagen har granskat mångfalden i motorbranschen. I deras rapport framgår att andelen nyrekryterade kvinnliga chefer under 2023 i motorbranschen endast var nio procent, vilket speglar verksamhetens stora utmaningar. I rapporten ges förslag på åtgärder som satsningar på att fler ska välja yrkesut­bildningar och att stötta jämställdhetsarbetet i branschen. Rapporten föreslår även att politiker behöver jobba mer för en attitydförändring i samhället.

– Utmaningarna med att attrahera minoriteten för att skapa en mångfald är stora och finns både internt inom företaget och externt i motorbranschen. Lägg sen till att det rent generellt är svårt att rekrytera medarbetare till vår bransch, säger Ann-Helen.

KGK lockar unga till en kvalitetssäkrad fordonsbransch

För att öka mångfalden och få fler att välja en yrkesutbild­ning inom fordonsbranschen medverkar KGK i den digitala katalogen Framtidsvalet, som sedan 90-talet inspirerat elever i årskurs nio inför gymnasievalet. I katalogen presen­terar KGK de möjligheter som finns inom fordonsbranschen och framhäver att ett yrke som fordonsmekaniker är utveck­lande och fyllt med stimulerande problemlösning, och inte enbart i verkstaden. Utbildningen öppnar också upp för möj­ligheter att arbeta som exempelvis administratör, IT-tekniker eller säljare inom branschen.

För att ytterligare attrahera yngre förmågor till branschen samarbetar KGK med Motorbranschcollege (MBC) och andra företag för att kvalitetssäkra och sätta standarden på gymnasieutbildningen inom fordonsteknik. Syftet är att höja kvalitén för att attrahera en mångfald av elever och få fler tjejer att välja utbildningen. – Ett arbete som mekaniker är inte längre ett smutsigt verkstadsjobb, det är så mycket mer, berättar Jonas Hehrne, verksamhetsledare på MBC. Det är stor brist på mekaniker och tekniker i fordonsbranschen. Samarbetet mellan företagen i branschen och gymnasiesko­lorna gör att eleverna kommer närmre det verkliga arbets­livet. Vi säkrar att vi får välutbildad arbetskraft till en arbets­marknad där efterfrågan är stor, fortsätter Jonas.

Framfart – full fart framåt för ökad jämställdhet

Under 2024 har KGK påbörjat arbetet med projektet Framfart som är framtaget av Bransch- och Intresseorganisationen Transportföretagen. Projektet har till uppgift att stödja arbe­tet mot en mer jämställd bransch och vägleder företag i jämställdhetsarbetet.

– Under 2024 har vi på KGK tagit oss an materialet för att se hur vi kan använda det i vårt arbete. Företag som prioriterar mångfald går i framkant och visar vägen – det vill vi göra, avslutar Ann-Helen.