Tillbaka

Kunderna ivrigt positiva när KGK och Autoexperten presenterade nya tjänsten Begagnade bildelar

KGK och Autoexperten har utvecklat den gemensamma tjänsten Begagnade bildelar. Ett samarbete med bildemonterare som innebär att Autoexperten verkstäders sortiment utökas med 4,4 miljoner delar. Tjänsten demades på Automässan i Göteborg i januari och kommer att lanseras brett under våren 

Med Begagnade bildelar kan verkstadskunder välja begagnade alternativ som är billigare, mer miljövänligt och som inte alltid finns i det ordinarie sortimentet. Tjänsten bidrar till en hållbar cirkulär ekonomi, genom att tillvarata reservdelar från fordon som hamnat ”på skroten”. Produkterna som ingår i tjänsten Begagnade bildelar är kvalitetsklassade och har ett års garanti.  

Thomas Hansson, systemägare på KGK, var den som presenterade tjänsten och visade upp systemet på Automässan. 

– Mottagandet var väldigt positivt. Kunderna blev ivriga att få komma i gång och använda tjänsten, som är väldigt efterlängtad ute i verkstäderna. Den vanligaste kommentaren när jag demade var att systemet är väldigt smidigt, säger Thomas. 

I den gemensamma montern på mässan hade KGK och Autoexperten många entusiastiska besökare som ville veta mer om Begagnade bildelar.  Filmen nedan, som tagits fram för att presentera tjänsten, visades flitigt. Thomas fick chans att presentera tjänsten och visa upp flödet för en stor mängd nyfikna besökare. 

Här kan du se presentationsfilmen för Begagnade bildelar.

Verkstäderna visade stor uppskattning för det efterlängtade konceptet. Förväntningarna är stora på hur tjänsten kommer att tas emot och börja användas storskaligt under 2023. 

– Det var verkligen en bekväm produkt att dema och det blev bevisat att systemet är otroligt välgjort. Det är helt integrerat i ABS Autoassist men går också att komma åt via en vanlig webbläsare. När verkstaden beställer en begagnad produkt levereras den direkt från demonteraren. Frakten och arbetskostnaden ingår i priset. Det går också att blanda nydelar med begagnat i en och samma varukorg och du får endast en faktura från Autoexperten, precis som vanligt, berättar Thomas.

Många av de verkstäder som KGK och Autoexperten träffade på mässan uttryckte att de är glada över hur Begagnade bildelar kommer att hjälpa dem att tillmötesgå sina kunders behov. Med hjälp av tjänsten slipper de använda sig av flera olika leverantörer och riskerar inte att förlora affärer på grund av att utbudet av exempelvis originaldelar eller inredning saknas. 

– Innan vi kunde erbjuda tjänsten Begagnade bildelar fanns det en del kunder som lämnade våra verkstäder för att de behövde en produkt vi inte hade i vårt sortiment. Nu kan vi erbjuda de allra flesta reservdelar som kunden kan tänkas behöva, och då får vi också göra monteringsarbetet som vi tidigare riskerade att tappa, säger Thomas.

En av de verkstadskunder som tog del av presentationen av Begagnade bildelar på Automässan var ProDOB AB i Upplands Väsby. De ser fram emot att kunna börja använda tjänsten och har länge önskat sig ett smidigt sätt att kunna hjälpa sina kunder att få tag på begagnade delar. 

– Grymt bra funktion, som verkar väldigt enkel att använda. Nu slipper jag ha en separat leverantör på begagnade delar och genom att använda Begagnade bildelar stöttar jag ju också den leverantör vars koncept jag tillhör. Det känns bra och jag ser bara fördelar, säger H-P Adlung ProDOB.

Begagnade bildelar gör att sortimentet ökar med 4,4 miljoner nya delar. Bland dessa finns inredning, originaldelar, elektroniska komponenter och karosseri, bland mycket annat. Delar där säkerhet är svårgaranterad är däremot bortvalt, så som bromsklossar och däck. Bildelar som tas om hand av demonterarna kvalitetsklassas och Begagnade bildelar erbjuder bara de två högsta klasserna.   

Det är 64 demonterare som är anslutna till tjänsten, via laga.se, och tjänsten är rikstäckande. I systemet finns det möjlighet att på ett enkelt vis få information om bilen som produkten suttit på, den så kallade donatorbilen. Det gör också att verkstaden lätt kan hitta fler delar från samma bil, vilket kan vara en stor fördel. Har man exempelvis köpt en dörr från en donatorbil så kan det vara av intresse att köpa en backspegel från samma bil så att lackningen är densamma. För verkstäderna är det också en trygghet att känna till donatorbilens historia.  

– Det ska bli väldigt roligt att rulla ut den här tjänsten nu. Många av de jag mötte på Automässan väntar otåligt, och även andra kunder som vi har presenterat tjänsten för är förväntansfulla, avslutar Thomas.