KGK fyller 75 år

Tillbaka

KGK fyller 75 år

I år firar vi att det är 75 år sedan som Knut-Göran Knutsson startade KGK. Från en tysk tvåtaktsmotor till dagens högteknologiska elbilar har fokus hela tiden varit att föra människor framåt.

1946 räckte det med ett handslag. Så ingick Knut-Göran sitt samarbete med Hella, dåvarande Westfälische Metall Industrie GMbH, ett samarbete som varar än idag. Många fler har det blivit, ZF och VDO för att nämna några. Idag spänner KGK:s erbjudande över allt från personbilar och husvagnar till entreprenad, bussar, lastbilar och båtar.

Dagens ägare och Knut-Görans son, Håkan Knutsson, var bara ett år när det hela började. Men han minns väl de tidiga åren och att han redan då fick upp intresset för sin pappas arbete.

– Vi hade många intressanta diskussioner runt middagsbordet under min uppväxt. När jag tog över verksamheten 1974 var det ett naturligt steg för mig. Jag ville fortsätta i samma anda som pappa, säger Håkan Knutsson, ägare och koncernchef.

Branschens utveckling sedan 1946 är enorm och utmaningarna har varierat. Omställning till högertrafik, nya bränslen och elektrifiering är bara några av dem. KGK har hängt med och varit i framkant med nya smarta lösningar, bland annat genom att vara först ut på svenska marknaden med huvudstrålkastare för högertrafik. Idag är att fortsätta föra människor framåt, men utan att tära på jordens resurser, en stor utmaning.

– Genom att arbeta systematiskt med hållbarhet är vi övertygade om att vi kan hjälpa till att ställa om den svenska fordonsflottan på ett sätt som gynnar såväl tillverkare, medborgare och planet. Därför jobbar vi med initiativ kring eldrivna fordon, vi utbildar branschen i bland annat högvoltsteknik, erbjuder koncept kring elbilsladdning och utvecklar vårt reservdelssortiment för elbilar. Samtidigt ser vi till att ta hand om den rullande vagnparken av redan tillverkade fordon på ett hållbart sätt genom våra kunder och leverantörer, säger Johan Regefalk, vd.

Fokus har under alla år varit att göra affärer som är gynnsamma för alla parter. En inställning som lett till långa samarbeten och partnerskap.

– Jag vill tacka våra kunder och leverantörer för ett fantastiskt samarbete under alla dessa år och det är min förhoppning att detta samarbete kommer fortsätta i många år framöver, säger Johan.