Exoskelett förbättrar arbetsergonomin på KGK:s logistikcenter
På KGK:s logistikcenter har personalens nyfikenhet och engagemang i sin arbetsmiljö lett fram till att man provar nya hjälpmedel i form av exoskelett. Dessa ger individen extra styrka och stabiliserar kroppen vid tyngre lyft och underlättar därigenom arbetet och förebygger skador på kroppen.
Ett exoskelett är ett mekaniskt skelett som man sätter utanpå kroppen. Skelettets ben består exempelvis av kolfiber och på kolfiberskelettet har man adderat substitut för muskler i form av gummiband, fjädrar eller hydraulik som assisterar människan. Utöver denna typ av passiva exoskelett finns också aktiva där människans förmåga förstärks med exempelvis elektriska motorer. På logistikcentret i Enköping testas ännu så länge den passiva varianten.
Lagerchef, Patrik Enberg, berättar att tanken med exoskelett väcktes för några år sedan när en av våra tekniker började läsa på om exoskelett och undersöka hur de skulle kunna användas i verksamheten. Redan då tyckte vi att det var ett intressant alternativ men prisbilden var väldigt hög. Nu när fyra år har gått sedan vi först pratade om exoskelett har priserna sjunkit och vi har valt att testa två olika sorter. Utvecklingen går rasande fort och exoskeletten som finns idag tål den här miljön vi jobbar i med lite stötar och dem är inte lika känsliga som för ett par år sedan.
Dessutom går reservdelar enkelt att byta ut på de skelett vi valt att testa. De två skeletten är olika i sin konstruktion och hur de bistår i olika arbetsmoment. Den ena modellen som är tekniskt anspråkslös i sin konstruktion jobbar med starka gummiband längs med ryggen. Detta skelett är främst till för att assistera och stabilisera kroppen vid lyft från marken genom att gummibanden bidrar med kraft till ryggmusklerna. Det andra skelettet är en mer avancerad modell som assisterar med fjädrar som ger extra styrka i axlar och armar. Det skelettet ställer användaren in med inställningar som passar individen bäst utifrån kroppsvikt, den egna styrkan och hur tungt man ska lyfta. Detta skelett är väldigt användbart exempelvis när man ska jobba med leveranser av bromsskivor och bladfjädrar.
Patrik fortsätter med att berätta att exoskeletten har tagits emot väl av personalen som verkar ha hittat en favorit i versionen med gummibanden. Varför det är just den modellen som till synes verkar användas mest kan man bara spekulera i ännu så länge. Men den är lättare att sätta på sig och till utseendet är den ganska diskret jämfört med skelettet som bygger på tekniken med fjädrar. Arbetsmiljöaspekten är en tung vägande faktor för att satsa på exoskelett.
– Mår du fysiskt bra kommer du att prestera bra. En del av vårt uppdrag som arbetsgivare är att skapa en miljö där medarbetare mår bra och har låg sjukfrånvaro. Exoskeletten är inte det enda verktyget för att nå dit. Vi erbjuder också våra medarbetare möjligheten till 30 minuters träning på arbetstid två dagar i veckan. Dessutom har vi ett gym som är tillgängligt för våra medarbetare med vikter och utrustning för konditionsträning. Vi tror att en bra arbetsmiljö och ett bra ledarskap med en bra kultur och möjligheten till träning ger oss en stark konkurrensfördel när vi söker medarbetare. Med den takt som det byggs nya logistikcenter och lager i vår omedelbara närhet så blir dessa faktorer viktiga för oss om vi ska vara en relevant arbetsgivare nu och i framtiden, avslutar Patrik.