Karriär på KGK

– vi för människor framåt

Hej! 

Här kommer du till ett företag som går från tradition till innovation. Hos oss blir du en värdefull medarbetare som är med och ställer om KGK till en hållbar fordonsbransch. Ditt engagemang är av största betydelse oavsett var i organisationen du jobbar när vi ska göra affärer på nya sätt. Vi vill utvecklas tillsammans och vi drivs av att odla långsiktiga relationer till kunder och medarbetare. Detta gör vi på en arbetsplats som är till för alla för att föra varandra framåt – i arbetet, i karriären, i livet.   

Vad vi gör

KGK erbjuder nya så väl som begagnade reservdelar och tillbehör till vägens, vattnets och terrängens alla fordon, via e-handelsplattformen Autokatalogen. Vi gör det möjligt för andra att utrusta sin verkstad, ladda elfordon, utbilda sig och enkelt administrera fordonsflottor och laddplatser. Allt detta gör vi med fokus på att bidra till hållbara transporter och främja cirkulär ekonomi. Och om svaret är nej på frågan “Och bilen går bra?” hjälper vi till med vårt verkstadskoncept Autoexperten och Autoexperten-butiker.

Vår mission – vi för människor framåt.

Vår mission är att alltid föra människor omkring oss framåt. På vägen, genom livet, i rusningstrafiken, på semestern eller på jobbet. KGK är en viktig del av omvärlden. Vårt arbete ska ha en positiv inverkan för våra kunder, leverantörer och medarbetare utan att tära på jordens resurser.

Vårt varumärkeslöfte

KGK ska agera för att medarbetare, kunder och leverantörer ska uppleva en långsiktig och bra affär tillsammans med KGK.

Vår arbetsplats

Vår arbetsplats är till för alla som vill sträva efter vårt mål att föra människor framåt och skapa långsiktiga affärer. För att säkerställa att våra medarbetare trivs och har det bra genomför vi återkommande medarbetarundersökningar. Kontinuerliga avstämningar med närmsta chef hjälper till att säkerställa arbetsmiljö, kompetensutveckling och prioriteringar. Detta tillsammans med en marknadsmässig lön är något som vi tror på för att skapa en arbetsplats där man trivs och vill utvecklas.

Våra kärnvärden

Våra kärnvärden har tagits fram för att främja de värderingar och den kultur som vi står för. De genomsyrar och formar våra övergripande mål och syften. De vägleder oss i vårt dagliga arbete och de har vuxit fram ur relationen till våra kunder och hur de uppfattar oss - vilket betyder att den kultur vi är så glada över att ha skapat på KGK också når ut och för oss, vårt arbete och våra relationer framåt.

Kunnig

Vi är kunniga i våra yrkesroller och håller oss uppdaterade inom våra respektive arbetsområden. Vi är hjälpsamma, delar med oss av våra kunskaper och visar intresse för vad andra gör. 

Pålitlig

Vi gör alltid vårt bästa och håller vad vi lovar. Vi har kunden i fokus och KGK:s bästa för ögonen. Vi är vänliga och respektfulla i bemötandet med andra. 

Öppen

Vi medverkar till en öppen dialog och har en vilja till samarbete. Vi är öppna för förändring, vågar utmana och prova nytt.

Kunnig

Pålitlig

Öppen

Hållbarhetsarbete

Hållbara affärer är en viktig byggsten i våra ambitioner att skapa långsiktiga värden över tid. Det har nog inte undgått någon att fordonsbranschen är under stor omställning och att ett spännande teknikskifte pågår där eldrivna fordon tar mark.

Vi ska bidra till omställningen av den svenska fordonsflottan. Hur vi jobbar med omställningen och cirkulär ekonomi kan du läsa mer om i våra hållbarhetsredovisningar och på våra sidor om hållbarhet.

Vår hållbara strategi

KGK:s hållbara strategi baseras på FN:s globala mål för hållbar utveckling där vi har identifierat att vi kan bidra till fossilfri fordonsflotta och nollvision i trafiken. För att leva upp till dessa mål har vi prioriterat tre fokusområden.

Hållbara transporter

Hållbara transporter symboliserar vår strävan att minska negativ klimat- och miljöpåverkan från transporter. Våra transporter kan bli mer hållbara på olika sätt.

Cirkulär ekonomi

För att vi ska överleva som företag måste vi sträva mot en cirkulär ekonomi där vi återanvänder och återvinner det vi redan förbrukat.

Skydda liv

För KGK innebär nollvisionen att vi erbjuder tjänster och produkter som ger en ökad trafiksäkerhet, samt schyssta arbetsvillkor och hälsosamma liv i vår värdekedja.

Hållbara transporter

Utsläppen från inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala växthusgasutsläpp. För att vi som företag ska kunna möta omvärldens krav, vara konkurrenskraftiga och bidra till omställningen behöver vi sträva mot att använda hållbara transporter för varor och personal.

För KGK innebär det att vi aktivt styr mot att välja det energismartaste transportslaget, att välja förnybara bränslen och att undvika onödiga transporter.

Cirkulär ekonomi

Vår affärsmodell att erbjuda reservdelar och laga fordon är en del i den cirkulära ekonomin men det räcker inte. Vi ska även arbeta mot mer cirkulära flöden för våra produkter och underlätta för kunder att handla begagnade reservdelar samt utveckla våra tjänsteerbjudanden.

Skydda liv

Att skydda och rädda liv är en viktig del i vår affärsmodell oavsett var i värdekedjan. Vi stävar mot att erbjuda tjänster och produkter tillverkade på ett schysst sätt som innebär ökad säkerhet för våra kunder.

Fokusområdet omfattar också att säkerställa en hälsosam arbetsplats öppen för alla.

Långläsning om KGK

KGK är ett företag med en lång historia och ett varumärke som hyser ett stort antal olika verksamhetsområden. Läs vidare om du är nyfiken på att veta mer.

KG Knutsson AB grundades 1946 och har sedan starten värnat om långsiktiga relationer. Därför arbetar vi också med starka varumärken och gör affärer som gynnar alla parter. 

Våra leverantörer får ett förstklassigt distributionsnät, samtidigt som vi erbjuder våra kunder kvalitet, produktkunskap och tillförlitlig logistik. Vårt produkt- och tjänsteutbud är det bredaste i branschen och på vår e-handelsplattform Autokatalogen tillhandahåller vi över en halv miljon produkter. 

Historia 

Knut-Göran Knutsson startade verksamheten 1946. I dag har bolaget och nätverket vuxit, vilket gör affärerna en aning mer komplexa än de var i starten. Men grundinställningen, att affärer ska gynna alla parter, gäller fortfarande. 

KGK är nu liksom då beroende av människor. Naturligtvis måste lösningar och produkter vara väl genomtänkta och hålla måttet. Men utan rätt person på rätt plats fungerar det inte. 

Vår marknad 

KGK är partner, generalagent och distributör av produkter till fordonsbranschen från en rad världsledande tillverkare och leverantörer. Vi förser marknaden med allt från nya och begagnade reservdelar och tillbehör till verkstadsutrustning och administrationslösningar.   

Dräger, Hella, Webasto, ZF, Calix, VDO, Liqui Moly och Stabilus är några av våra partners. De har gemensamt att de levererar originalkvalitet och är ofta även leverantörer till fordonstillverkarna. För vissa av våra partners sköter vi den lokala marknadsföringen och eftermarknaden. Egna varumärken är exempelvis Kamasa Tools, Carsmart och bilverkstadskedjan Autoexperten med anslutna verkstäder över hela landet.   

Vårt stora logistikcenter ligger i Enköping. Det geografiska läget medför att vi kan erbjuda endagarsleveranser inom Sverige. Logistikcentret är även huvudlager för vår verksamhet i Norge och fungerar som stödlager med dagliga leveranser till våra verksamheter i Finland, Estland, Lettland och Litauen.

Vi finns överallt i samhället 

KGK är en viktig del av omvärlden. Vårt arbete ska ha en positiv inverkan, för våra kunder, leverantörer och medarbetare. När vi säger att vi finns överallt i samhället så menar vi att vi troligtvis har levererat reservdelar och tillbehör till bilen du kör, oljan i motorn på bussen du pendlar med till jobbet, alkolåset i taxin, elbilsladdaren på laddstationen, verktygen på verkstaden, pumpen på båten eller att vi har renoverat växellådan på spårvagnen. Vi för dig framåt. På vägen, i terrängen, på vattnet.

Autokatalogen 

På vår e-handelsplattform Autokatalogen finns marknadens bredaste sortiment, med över 500 000 nya och begagnade artiklar, varav merparten av våra mest sålda produkter är lagerförda i vårt logistikcenter i Enköping. Över 90 procent av vår försäljning sker genom Autokatalogen och det är ett av de viktigaste verktygen för många av våra kunder. För våra leverantörer betyder vår e-handelsplats att vi effektiviserar vårt gemensamma affärsflöde. 

EV-Hub – cirkulerade högvoltskomponenter

EV-Hub är ett bra exempel på vår strävan mot en hållbar transportbransch. Företaget är en start-up som KGK investerat i och är majoritetsägare av. EV-Hub fokuserar på att reparera högvoltskomponenter i elbilar. Grundaren, Nassir Farooq, insåg behovet av reparationstjänster när elbilsförsäljningen i Norge ökade. EV-Hub utvecklar molnbaserade lösningar för att felsöka och reparera högvoltskomponenter. Genom att utbilda och certifiera verkstäder säkerställer de att teknikerna har rätt kunskaper för att arbeta säkert med elbilar. Verkstäder skickar trasiga högvoltskomponenter till EV-Hub för reparation och får reparerade komponenter tillbaka. Tjänsterna lanserades under våren 2023 med ett pilotprojekt hos Autoexperten-verkstäder i Norge.  

ZF-verkstad 

ZF är en världsledande tillverkare av drivlinor och chassiteknik samt aktiv och passiv säkerhet. Som auktoriserad servicepartner tar KGK hand om all garanti, service och renovering av ZF-produkter i Sverige, Norge och Baltikum. Det rör sig framför allt om service av växellådor och axlar inom segmenten buss, lastvagn, entreprenad, marin och tåg. Att renovera till exempel en bussväxellåda kan innebära att man sparar allt mellan 50% och 90% i material jämfört med att tillverka en ny. 

En renovering garanterar ett långt liv för fordonet, vilket förbättrar restvärdet och förlänger livet på komponenten. Men för kunden är den största vinsten tid. KGK har ett stort lager av utbytesenheter som kan skickas på dagen och på så sätt se till att bussoperatörer över hela landet snabbt kan få sina bussar tillbaka i trafik. 

Koncernen  

KGK finns representerat i flera länder i norra Europa. Läs mer om alla KGK:s internationella bolag på kgk.com 

Att göra karriär på KGK

När du kommer till KGK är det lätt att du stannar kvar. Vi är många som bytt tjänst och idag jobbar med något annat än det vi jobbade med när vi först började på KGK. Här finns ingen utstakad karriärplan för anställda men vill du skapa förändring i ditt jobb är hela vårt företag ditt smörgåsbord. Vill du gå från specialist till ledare, logistikmedarbetare till produktspecialist eller byta miljö från butik till kontor har du all möjlighet att göra det. Här gör du karriär på ditt sätt. Om du vill.

Andreas Boström - från KGK till verkstadsägare

Följ med på Andreas Boströms resa från kontor till egen verkstad i Strängnäs.

Pernilla Schnöpf - resan till Marknadschef

Med en vilja att testa nya utmaningar är Pernilla idag Marknadschef.

Hanna jobbar för en hållbar fordonsbransch

Hanna Bühlmann är sedan några år chef för Autoexpertens verkstadskoncept och hållbarhetsarbete på KGK.

Möten med andra människor ger Frans energi

Frans Ablahad är butiks- och lageransvarig på KGK i Sollentuna. Ett varierande arbete med produkt- och lagerhantering, men framförallt kontakt med kunder, leverantörer och kollegor.

Med motorcyklar som jobb och hobby

Det började med jobb i verkstaden och idag är han vd. 30 år efter starten på KGK, och åtskilliga roller både innanför och utanför organisationen senare, är Niklas Lindell tillbaka och jobbar med motorcyklar och försäljning.

Hanna jobbar för en hållbar fordonsbransch

Att Hanna Bühlmann hamnade på Autoexperten var närmast en slump och hon hade inte alls tänkt jobba med verkstadskoncept. Bilar och motorer är inget hon egentligen är så intresserad av, utan det är hållbarhet och affärsutveckling hon brinner för. Men efter ett tips från en kollega och ett långt samtal med Autoexpertens affärsområdeschef Anders Nilsson var det klart. Nu är hon sedan några år tillbaka chef för hållbarhet och verkstadskoncept för Autoexperten. Läs mer.

Möten med andra människor ger Frans energi

På KGK:s lager och butik i Sollentuna möts kunder och kollegor av Frans Ablahad. Han kom in på KGK som konsult från ett bemanningsföretag men som, precis som hans dåvarande chef misstänkte, blev kvar efter att uppdragstiden gått ut. Läs mer.

Med motorcyklar som jobb och hobby

På Niklas Lindells kontorsrum skymtar en motorcykelhjälm i bakgrunden. Det vore en underdrift att säga att motorcyklar är en stor del av Niklas liv. Som vd på KGK Motor jobbar han med att leda KGK Motor. Läs mer.

Funktioner

Vi är en av Sveriges största aktörer i fordonsbranschen. Totalt är vi cirka 1 300 anställda som arbetar med allt från försäljning och marknadsföring till logistik och it.

Ekonomi

Vår ekonomiavdelning hanterar ekonomin för cirka 35 bolag. Här hanteras all administration kring fakturor och betalningar, bokslutsarbete, redovisning, ekonomisk analys och uppföljning av verksamheten.

Försäljning

Vår försäljningsavdelning hjälper våra kunder att göra lönsamma affärer. Drygt 70 personer ansvarar för att stötta, utbilda och sälja till våra kunder.

Produkter & tjänster

Inom våra produkt- och tjänstefunktioner jobbar man i roller som exempelvis produkchef, produktspecialist, administratör och affärsutvecklare. Man underhåller vårt erbjudande till kunder och utvecklar affären.

Marknad

Vårt marknadsteam är en inhousebyrå som består av drygt 20 personer. Här jobbar bland annat grafiker, content manager, fotograf och projektledare.

HR

Vår HR-avdelning arbetar långsiktigt och strategiskt med personalfrågor. Avdelningen stöttar chefer och arbetsgrupper operativt i personalfrågor och sköter även all personaladministration.

IT

På vår it-avdelning arbetar ett 30-tal medarbetare med utveckling och drift av vår stora produktkatalog och e-handel. Avdelningen jobbar även med branschunika lösningar för till exempel fordonsadministration.

Verksamhetsutveckling

Här jobbar ett dedikerat team med hållbarhet, controlling, projekt- och processledning samt verksamhetsrevision. Vi ansvarar för att leda och organisera arbetet mot att bli det hållbara företaget.

Logistik, butik & lager

Vår logistik och vårt varuflöde ska vara effektivt och konkurrenskraftigt. Våra kunniga och öppna medarbetare jobbar för det i butiker, lager och vårt stora logistikcentrum i Enköping.

Ekonomi

Försäljning

Produkter & tjänster

Marknad

HR

IT

Verksamhetsutveckling

Logistik, butik & lager

Förmåner

Frukost och frukt & grönt på arbetsplatsen

Friskvård

Gym

Olika friskvårdsevenemang

Personalköp på produkter

Kollektivavtal med tjänstepension

Kollektivavtalade försäkringar

Frivilliga gruppförsäkringar

Nära kommunikation och bra med parkeringar

Vad händer när du har sökt ett jobb?

Att söka jobb är en tid av väntan, förväntan och kanske till och med nervositet. För att du ska slippa undra vad som händer när du söker jobb hos oss kommer här en kort sammanfattning på hur vår rekryteringsprocess ser ut.

  1. Du får ett tack-mejl när du skickat in din ansökan.
  2. Rekryteraren ringer eller skickar frågor till dig via mejl.
    Om du går vidare blir du inbjuden till en intervju med rekryterande chef.
  3. Intervju med rekryterande chef.
  4. Beroende på vilket jobb du sökt kan det hända att du får göra ett arbetsprov. Kan också vara så att du får göra ett eller två tester.
  5. Blir du en av våra slutkandidater kan du komma att bli bakgrundskontrollerad, förutsatt ditt medgivande.
  6. När vi har hittat rätt person för jobbet skickar vi ett mejl till dig som inte gick vidare i processen och säger tack för din ansökan och välkommen att söka till oss igen i framtiden.

Nu är det dags att låta fingrarna dansa på tangentbordet och skriva din ansökan. Lycka till!