Hanna jobbar för en hållbar fordonsbransch

Hanna Bühlmann är sedan några år chef för Autoexpertens verkstadskoncept och hållbarhetsarbete på KGK.
– Jag dras till utmaningen som fordonsbranschen har, det finns något att uträtta här, säger Hanna.

Hanna Bühlmann

Att Hanna Bühlmann hamnade på Autoexperten var närmast en slump och hon hade inte alls tänkt jobba med verkstadskoncept. Bilar och motorer är inget hon egentligen är så intresserad av, utan det är hållbarhet och affärsutveckling hon brinner för. Men efter ett tips från en kollega och ett långt samtal med Autoexpertens affärsområdeschef Anders Nilsson var det klart. Nu är hon sedan några år tillbaka chef för hållbarhet och verkstadskoncept för Autoexperten på KGK.

– Jag tror att när man jobbar med hållbarhetsfrågor är det egentligen samma frågor, oavsett bransch. Allt handlar om vad vår affär är i dag, och vad vår affär ska vara i morgon. Det handlar om hur vi tar ansvar för människan, hur vi tar ansvar för miljön, samtidigt som vi ska tjäna pengar på det.

Nya sätt att tänka

Hon är anställd på KGK men jobbar med affärsutveckling av Autoexpertens verkstadskoncept. Totalt finns ungefär 400 verkstäder anslutna till konceptet runt om i landet. De ägs och drivs som egna företag med engagemang och kunskap uppbackat av KGK:s egna produktsortiment och tjänsteutbud.

– Ett viktigt initiativ för mer hållbara verkstäder är att vi jobbar mot att få alla verkstäder godkända mot branschstandarden Godkänd Bilverkstad. Enligt den ska verkstaden kontinuerligt arbeta med att minska sin miljöpåverkan.

Att branschen står inför stora förändringar är något som Hanna tycker gör arbetet på KGK spännande. En stor förändring är elektrifieringen.

– Det är ett helt annat sätt att tänka. Vi är vana vid att affären bygger på att vi säljer delar som har gått sönder. Nu har vi inga delar som går sönder längre. Då måste vi hitta en annan utväg, och det är det som är så sjukt spännande. Det vi måste göra är att hitta andra sätt att tjäna pengar på.

Variation av kompetenser

Eftersom hon inte tidigare har jobbat inom fordonsbranschen har tiden på KGK hittills inneburit mycket att lära sig. Samtidigt är hon långt ifrån ensam på KGK med att ha en annan yrkesbakgrund och hon ser det som en fördel.

– ­Det är en stor variation i huset på om man jobbat länge inom fordonsbranschen eller kommer från någon annan typ av verksamhet, och om man jobbat lång eller kort tid på just KGK. Det är väldigt värdefullt att ha den mixen, när man kommer utifrån har man andra perspektiv att bidra med. De som har jobbat länge har koll på branschen och vad som fungerat och inte tidigare. Jag som drivs av affären, men inte har erfarenhet av branschen, får förlita mig på andras kompetens när det gäller det.

Att det sen är lätt att komma in i sammanhanget på KGK tror hon beror på den familjära stämningen som kanske kommer av att just ha växt fram ur ett familjeföretag.

– Det är en organisation som är trygg i vad den gör och kan, säger Hanna.