Välj rätt laddutrustning till företagsparkeringen

Frågorna kan vara många när ett företag vill installera laddstationer på företagsparkeringen. Här besvarar vi några vanliga funderingar och guidar dig till rätt val av laddningslösning för dig.

När du bestämt dig för att installera laddstationer på en parkering är det första du måste tänka på att det finns el framdraget. När det är klart väcks ofta en mängd frågor såsom: ska vi installera laddstolpar eller laddboxar, fast kabel eller uttag och behöver lösningen vara uppkopplad mot internet?

I den här guiden svarar vi på några vanliga frågor som kan uppkomma när det är dags att välja elbilsladdning till företagsparkeringen.

Laddbox eller laddstolpe?

En laddare är den hårdvara som tillhandahåller ström för laddning av elfordon och finns i form av laddboxar och laddstolpar. En laddbox sitter uppsatt på en vägg och en laddstolpe kan installeras på exempelvis en dedikerad stolpe varsomhelst på en parkering, men om du inte äger marken behöver du såklart rätt tillstånd från markägare. Har du tillgång till en vägg där el redan är draget eller kan ordnas så kan det vara en idé att använda parkeringsplatserna intill väggen för laddbara bilar.

Normalladdare eller snabbladdare?

Precis som namnet avslöjar så går det såklart snabbare att ladda en bil i en snabbladdare än i en normalladdare. Snabbladdare har helt enkelt en högre effekt, mer än 22 kilowatt är definitionen. Det är betydligt dyrare att installera en snabbladdare och valet beror ofta på läget och vem du vill erbjuda laddning till. Utmed större vägar där man exempelvis stannar för att ta något att äta är ett typiskt exempel där det kan vara lönt att installera snabbladdning, medan på en personalparkering där bilen står parkerad en hel arbetsdag kan det räcka med normalladdare.

Fast kabel eller uttag till elbilsladdningen?

Oavsett som du installerar laddboxar eller laddstolpar kan en laddare ha flera laddpunkter. En laddpunkt är den punkt där koppling mellan det laddbara fordonet och laddaren sker. Har laddaren en fast kabel sitter laddpunkten på den ände av kabeln som ska kopplas in i fordonet. Om laddaren inte har en fast kabel blir laddpunkten uttaget på laddaren istället.

Det finns för- och nackdelar med båda varianterna. Har du bara ett uttag för laddning behöver antingen bilinnehavaren själv ha en kabel eller så måste du tillhandahålla en. Då kanske du vill se till att laddaren har funktionen att du kan låsa fast kabeln så att du inte behöver oroa dig för att någon tar den. Det bekymret har du såklart inte med fast kabel. Men om något händer med den fasta kabeln, någon råkar köra över den eller något annat händer, är den lite knepigare att byta ut än en lös kabel. Då behöver du kontakta en elektriker.

Ska elbilsladdningen vara internetuppkopplad?

Uppkopplad elbilsladdning innebär att laddboxen är uppkopplad mot internet via kabel, WiFi eller 4G. Användare kan då styra laddaren från distans och samla in statistik som man kan se direkt i vår portal . Ladda ner ELLSY från App Store eller Google Play.

Uppkopplade laddboxar kan vara ett sätt att effektivisera din vagnpark. Vårt administrations- och debiteringsverktyg ELLSY möjliggör för dig att bland annat allokera laddning till de fordon som behöver på en parkering, följa i realtid hur fordonen laddas upp och upptäcka om laddhybrider enbart körs på flytande bränsle. På så sätt kan du dra ner på kostnader samtidigt som du säkerställer att dina fordon alltid har en tillräcklig räckvidd för de uppdrag du har dem till. Det kan med andra ord bli en väl värd investering att ha sina laddare uppkopplade mot internet och du förbereder dig också för smarta funktioner som kan komma i framtiden.

Dynamisk lastbalansering, OCPP… vad behöver jag?

När du börjar söka på laddboxar och laddstolpar märker du snart att det finns en mängd olika märken och funktioner som du ska välja mellan. Dynamisk lastbalansering är en funktion. Det innebär att en mätare används för att hålla koll på hur mycket el som används i fastigheten där laddaren finns och anpassar hur mycket el som används till elbilsladdning vid varje givet varje ögonblick.

Exempel: tänk dig ett större bostadshus där 10 laddpunkter används, två hissar är i gång och klockan närmar sig middagstid när många boende börjar laga mat på spis och i ugn. Om alla bilar ska ladda samtidigt den här tiden på dygnet kan belastningen på huvudsäkringen blir för stor. Den dynamiska lastbalanseraren läser hela tiden av effektbehovet i fastigheten för att se till att hissar och hushåll hela tiden har får den effekt de behöver och vid förbrukningstoppar begränsar den automatiskt effekten för laddpunkterna.

OCPP är ett annat sådant begrepp du kan stöta på som är en standard för uppkoppling mellan laddare och molntjänst.

Men du behöver inte hålla reda på allt själv. Vi hjälper företag och föreningar att välja och installera elbilsladdning som passar just dina förutsättningar och behov.

<– Tillbaka