Andreas Björnström, Tech Lead Carsmart

I KGK koncernen finns en bred flora av företag som på olika sätt är beroende av egenutvecklade IT-lösningar. Ett sådant exempel hittar man hos SaaS bolaget Carsmart där Andreas Björnström jobbar som Tech Lead.  

 

I Carsmarts utvecklingsteam är man fem personer som spenderar dagarna med att utveckla och förvalta systemet.

– Jag ingår i ett team med fullstack utvecklare som hanterar hela Carsmartplattformen. Vi jobbar med en varierad flora av tekniker och uppgifter, allt från ren frontend-utveckling till backend tjänster och integrationer mot andra system. Vi hanterar även allt när de gäller continuous integration/deployment och eventuell uppsättning av nya virtuella maskiner/miljöer. Målsättningen är att alla i teamet ska kunna bidra inom alla områden, och därför lägger vi stor vikt vid kunskapsspridning inom teamet.

Carsmart med sin nuvarande kodbas har funnits i ett antal år och utvecklas ständigt. Vi utvecklar systemet enligt önskemål från bland annat produktägare och kundernas önskemål. Internt har vi också en administrationsavdelning som jobbar i systemet. Eftersom de är i systemet varje dag stöttar vi dem med att utveckla nya funktioner som ska underlätta deras vardag.

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?

– Varje dag börjar med en daily scrum / Stand-up, där varje person i teamet får gå genom gårdagen och dagen, vi lyfter eventuella problem och ser till att den som behöver hjälp får det.

Vi går även genom eventuella nya buggar och ser till att dessa blir prioriterade.

Beroende på vad vi ska utveckla så arbetar vi antingen individuellt, i par, eller hela teamet tillsammans.

Vi arbetar i två veckors sprintar, dvs all utveckling är planerad två veckor i taget. Vilket gör att teamet kan fokusera på tydliga uppgifter. Och inför nästa sprint får vi planera in vad som ska utvecklas och hur vi tänker oss den tekniska lösningen.

Vad är behållningen för dig med att jobba med Carsmart?

– Carsmart är kul för att vi har ett litet tight team och det är en kul plattform som är större än vad många tror. Det är ett ganska fritt jobb i den meningen att teamet styr teknikval och design.

Vi jobbar utifrån DevOps, i den mån att vi som team ansvarar för koden hela vägen från tanke till release. All kod som skrivs måste genomgå en peer review av annan utvecklare, koden ska sen testas och releaseas. Hittar vi buggar så är de vi som team som ansvarar för att åtgärda koden.

Vi har dessutom en hel del roliga teknikval, att vi gick över från java till kotlin är en sån sak. Gör livet en hel del roligare och smidigare som utvecklare.